Agátový med je číry, zlatožltej farby. Vďaka vysokému obsahu fruktózy kryštalizuje len veľmi pomaly. Má lahodnú a jemnú chuť. Doporučuje sa najmä pre deti, športovcov, a ľudí, ktorí majú problémy s trávením.

Javorový med má sýto zlatú, jantárovú farbu, niekedy s ľahkým zeleným odtieňom, má výraznú vôňu podobnú javorovému sirupu, lahodnú chuť. Rýchlo jemne kryštalizuje. Odporúča sa pri liečbe alergií, vzhľadom na vyšší obsah peľu, ktorý pôsobí ako antigény. Je rýchlo stráviteľný, vhodný na chlieb, nie veľmi do čaju, pre intenzívnu vôňu.

 Lipový med patrí medzi celkovo najlepšie medy, a je to jeden z domácich jednodruhových medov. Lipový med má svetložltú farbu, v kombinácii s lipovou medovicou až oranžovožltú, je číry, má lahodnú, príjemnú chuť, voňavú arómu lipového kvetu, s vysokou enzymatickou aktivitou. Pôsobí proti nachladeniu v zime, horúčkam, má protizápalový účinok, pôsobí pri liečbe akútnych aj chronických zápaloch horných dýchacích ciest, prieduškovej astme, zápaloch krku, nosných dutín, priedušiek, pri angíne, podporuje vykašliavanie a potenie. Zlepšuje metabolizmus. Má diuretický účinok a pre vysoký obsah antibiotických látok sa používa na liečenie močových ciest, reumatických ochorení. Pôsobí lokálne antisepticky (septické rany, popáleniny), sedatívne, odstraňuje nespavosť. Používa sa pri liečbe neurózy a migrény.

Malinový med má svetložltú farbu, je aromatický s kvetinovou vôňou, má lahodnú chuť, rýchlo kryštalizuje do biela, jemnozrnne, je vhodný k pastovaniu. Účinkuje proti nachladeniu, má povzbudzujúce účinky proti chronickej únave a poklesu výkonnosti. Malinový med sa užíva ako náhrada cukru, vhodný pre deti, športovcov.

Slnečnicový med je jednodruhový med zo slnečnice. Je svetlej farby, veľmi rýchlo kryštalizujúci. Kryštalizácia je jeho prirodzená vlastnosť.  Má špecifickú chuť a obsahuje peľové zrná kvetu slnečnice. Je veľmi vhodný na posilnenie organizmu od vyčerpania, od psychickej záťaže pre jeho vysoký obsah peľových zŕn v mede. Výborný pre deti a starých ľudí na zvýšenie energie. Nie je vhodný pre alergikov.

Lesný med z medovice z listu alebo z medovice z ihličnanov je vysoko cenený v dôsledku značného obsahu stopových prvkov, organických kyselín a enzýmov. Tie rozhodnú o vysokej hodnote medu ako lieku. Lesný med z medovice sa odporúča používať pri ochorení kĺbov, močového systému, pri problémoch so žlčovodmi, pečeňou, črevami, pri  respiračných ochoreniach a je veľmi účinný „zabijak baktérií“ – má antibakteriálne účinky.

Pastovaný med je špeciálne upravený včelí med. Pri tejto úprave je využitá prirodzená vlastnosť kvetových medov KRYŠTALIZÁCIA. Výsledkom je plnohodnotný med jemnej konzistencie, ktorá sa postupom času nemení. Med je spracovaný bez zahrievania a bez akýchkoľvek prísad.

Pohánkový med sa však považuje za jeden z najzdravších medov vôbec. Je to hlavne preto, že obsahuje dobre vstrebateľný horčík a rutín. Rutín je ľudským organizmom výborne vstrebávaný a osvedčil sa pri liečení kŕčových žíl, cievnych chorôb, chorôb pečene a obličiek. Odporúča sa aj pri diétach pri liečbe rakoviny a v kombinácii s mliekom večer pred spaním, ako prostriedok proti nespavosti.

Med obsahuje jednoduché, dobre stráviteľné cukry, je teda prírodný, výživný, vynikajúci a ľahko stráviteľný. Kryštalizácia medu je záruka kvality medu. Dá sa ľahko rozpustiť v kúpeli iba však do 45 stupňov. Treba ho uchovávať v sklenenej fľaši, lebo pohlcuje vlhkosť a pachy z prostredia. Pravý med má samokonzervačné účinky preto sa nikdy nekaz