Obnôžkový peľ

prinášajú včely ako svoju základnú potravu v obnôžkach na zadných pároch nôh. Tvar a farba peľu sú pre každý druh rastliny charakteristické. Získavanie obnôžkového peľu umožňujú tzv.peľochyty, ktoré včelár umiestnil do letáča úľa, ktorý zo zadných nôh včiel zachytí malú časť peľových koláčikov (nie viac ako 10 percent znášky).

Zloženie peľu :  Peľové zrnká obsahujú okrem vody, bielkovín, tukov a sacharidov tiež vitamíny skupiny B, D, E a H, z minerálnych látok je to kremík, síra, meď, kobalt, sodík, železo, hliník, vápnik, horčík, mangán, fosfor, báryum, striebro, zinok, molybdén, chróm a stroncium.

Peľ ovplyvňuje črevnú mikroflóru a podporuje funkcie žalúdka. Predovšetkým, ale zlepšuje celkový stav organizmu, stimuluje telesný a duševný pocit celkového zdravia, podporuje prekrvenie a spôsobuje vzostup počtu červených krviniek.

Dávkovanie :  1 – 2 čajové lyžičky denne.

Peľ PERGA 

sa získava z plastov včelstva. Je to kvetový peľ, ktorý je prepracovaný včelami priamo v úli. Tam je vystavený prírodnému kvasnému procesu, počas ktorého vznikajú veľmi dôležité substancie bez vonkajšieho zásahu.

Analýzy  dokazujú nepostradateľné aminokyseliny, stopové prvky, enzýmy a mnoho potrebných živín. Všetky tieto látky sú biologicky vyvážené a pôsobia synergicky. Perga je o viac ako 50 % účinnejší ako kvetový peľ obnôžkový a nevyvoláva alergické reakcie.

Podporuje organizmus k rýchlej obnove duševnej a fyzickej sily, obzvlášť v rekonvalescencii po vyčerpávajúcich chorobách a po operáciach. Pri depresívnych stavoch obnovuje duševnú rovnováhu, vyvoláva pocit spokojnosti a chuti do života. Účinok pergy na centrálnu nervovú sústavu je trvalejší a hodnotnejší ako účinok pri užívaní iných látok, ako napríklad drog.  Dobrý výsledok je dosiahnutý u hyperplázii prostaty, detoxikácie pečene, pri syndróme únavy, neplodnosti, impotencii a znížení sexuálnej aktivity.

Dávkovanie : 1 – 2 čajové lyžičky denne (peľ sa rozmelí na jazyku a potom prehltne)

Treba byť opatrný u osôb alergických na včelie produkty! Skladujte v chlade.

 Včelí peľ sa liečebne používa :

 – ako podporný prostriedok imunitného a nervového systému – na zvýšenie imunity

– pri zvýšenej fyzickej a psychickej námahe 

– pri chudokrvnosti – nedostatku železa

– pri chorobách pečene – po žltačke, chorobách štítnej žľazy

– pri srdcovo – cievných ochoreniach

– chorobe prostaty

– zlepšuje činnosť srdca a pľúc u športovcov

– pomáha zmierniť príznaky cukrovky

– pri redukcii krvného tlaku

– pri zápche, žalúdočných problémoch, ochoreniach čriev

– pri nechutenstve

– pri ochoreniach kože, kĺbov, očí

– pri poruchách spánku, depresiach vďaka obsahu zinku a vitamínu B6

– môže chrániť pred sennou nádchou

– starší ľudia sa vďaka nemu dožívajú vysokého veku a dobrej pamäti