Med je produktom včely medonosnej, ktorá zbiera na kvetoch nektár, alebo na stromoch medovicu a iné sladké šťavy obsiahnuté v rastlinných orgánoch. Včela nektár obohatí látkami z vlastného tela, pozmení ho vo svojom tráviacom ústrojenstve a uskladní ho v plástoch, kde neskôr dozrieva na med.Včelí med zvyšuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu. Peľové zrná v kvetových medoch sú zdrojom vitamínov. Zloženie včelieho medu: 70% glukóza a fruktóza, 20% voda, 5% sacharóza, 5% ďalšie látky ( enzýmy, vitamíny, minerálne látky, organické kyseliny, organické farbivá). Kryštalizácia medu je prirodzená vlastnosť medu vzhľadom na to, že med je presýteným roztokom cukrov. Rýchlosť kryštalizácie závisí od množstva glukózy a fruktózy v mede.

MED sa farebne líši podľa pôvodu: nektárové medy – sú zvyčajne svetlej farby, medovicové medy – sú tmavej farby

Liečebné účinky medu:

 Je pokladaný za elixír života od kolísky až po hrob. Pri mede sa ideálne dopĺňajú vlastnosti liečebného a výživného charakteru. Pôsobí antibakteriálne a protizápalovo, podporuje trávenie,  posilňuje centrálnu nervovú sústavu, psychiku a dobrú pamäť. Priaznivo ovplyvňuje krvný obeh, vyživuje a posilňuje srdce. Obsahuje látky podporujúce tvorbu kostí, urýchľuje hojenie rán. Ľahko stráviteľnými cukrami dodáva telu okamžite využiteľnú energiu, zlepšuje a prehlbuje spánok, zbavuje organizmus jedov, podporuje rast imunity. Je podporným prostriedkom pri liečbe pečene a pankreasu, ochorení z ožiarenia. Napomáha pri liečení migrény, vredových ochorení žalúdka a dvanástnika, pomáha liečiť vírové ochorenia, ochorenia dýchacích ciest, zápaly nosohltana (výplach nosu mierne osolenou medovou vodou) . Bežná denná dávka medu pre dospelého človeka je 3 až 4 čajové lyžičky.

MED sa môže použiť:

– ako zdroj okamžite využiteľnej energie – rýchlo sa vstrebáva a zlepšuje biologickú dostupnosť látok

– na posilnenie imunitného systému – pôsobí antibioticky a protizápalovo, – na zlepšenie krvného obehu a prekrvenia

– pri udržaní dobrej duševnej kondície – potláča napätie, zmierňuje nervozitu, nechutenstvo, nespavosť, poruchy príjmu potravy

– ako ideálne sladidlo – vzhľadom na rýchle vstrebanie nedochádza ku kvaseniu, plynatosti a bolestiam

– pri chorobách : dýchacích ciest, pečene, žlčníka, žalúdka, pri nadmernej tvorbe žalúdočných štiav

– pri chudokrvnosti z nedostatku železa, poruchách stravovania, – pri udržiavaní zdravej črevnej flóry

– pri podpornej liečbe – u rekonvalescentov po ochoreniach a vyčerpanosti organizmu

– ako prevencia pri artérioskleróze – zvlášť vhodné pre starších ľudí, hovorí sa: „čo je pre deti v mlieko, to je pre staršieho človeka med“.